Rockefellers keren olie de rug toe

tijd van publicatie Aangepast

De steenrijke Amerikaanse oliefamilie Rockefeller steekt geen geld meer in fossiele brandstoffen. Samen met andere organisaties bouwen de Rockefellers hun belangen af met 50 miljard dollar omdat ze geen toekomst meer zien in de olie- en kolenindustrie.

De Rockefellers hebben zich aangesloten bij een campagne waarbij meer dan 800 investeerders zijn betrokken. Ook gezondheidsorganisaties, universiteiten, steden en kerken doen eraan mee.

Schone energie

Dat de familie Rockefeller zich terugtrekt uit de olie-industrie is van grote symbolische waarde voor de campagne. John D. Rockefeller was de belangrijkste pionier van de Amerikaanse olie-industrie. Hij verdiende in de negentiende eeuw miljarden met zijn bedrijf Standard Oil en bouwde vrijwel een monopolie op. Hij gold als de rijkste man ter wereld.

"We zijn ervan overtuigd dat als John vandaag zou leven, hij in schone energie zou investeren", zegt de president van het fonds van de Rockefellers.

Opwarming

Het nieuws komt aan de vooravond van een klimaattop in New York. Daar zullen 120 regeringsleiders praten over de uitstoot van broeikasgassen.

De voormalige Amerikaanse vice-president Al Gore zal de resultaten van de campagne morgen bekendmaken. Gore zet zich al jaren in voor maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

STER Reclame