NOS SportAangepast

Hockeybond stelt bitje verplicht

De KNHB verplicht met ingang van het seizoen 2015-2016 het dragen van een mondbeschermer in georganiseerde wedstrijden. Die maatregel geldt voor alle spelers, van de hoofdklasse tot de allerjongste jeugdteams.

Het besluit van de hockeybond komt na een advies van een speciaal ingestelde taskforcegroep aan de medische commissie van de KNHB. De taskforcegroep deed onderzoek naar de gevolgen van het wel of niet dragen van mondbeschermers. Dit onder andere naar aanleiding van het beruchte incident met Seve van Ass in november 2013.

In de competitiewedstrijd tussen Amsterdam en Rotterdam sloeg Amsterdam-speler Valentin Verga met zijn stick in het gezicht van Rotterdam-speler Seve van Ass, waardoor Van Ass tien tanden verloor. Nadien brandde in de hockeywereld de discussie los over het al dan niet verplicht stellen van gebitsbescherming.

5900 keer letsel

Uit het onderzoek van de bond blijkt dat er ongeveer 5900 gevallen per jaar zijn waarbij hockeyers letsel oplopen aan de mond. Dit loopt uiteen van een tand door de lip, een gebroken of losse tand tot aan een gebroken kaak of tanden die uit de mond vallen.

"Ik verwacht dat net als tien jaar geleden toen we de scheenbeschermers verplicht stelden, de mondbeschermer snel wordt geaccepteerd", zegt bondsdirecteur Erik Gerritsen. De KNHB is de eerste hockeybond ter wereld die de mondbeschermer verplicht stelt. De maatregel geldt met ingang van 1 juli 2015.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl