In één klap van twee dochters naar zes. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht is afgelopen donderdag een vierling geboren. De meisjes zijn na zeven maanden zwangerschap met een keizersnede ter wereld gekomen.

Of de meisjes een eeneiige vierling zijn, moet nog worden uitgezocht. Moeder en dochters Aukje, Eefje, Hiske en Jinthe maken het naar omstandigheden goed. De meisjes wogen bij de geboorte tussen de 855 en 1040 gram. De trotse ouders komen uit Bathmen in Overijssel.

Zeldzaam

De geboorte van een eeneiige vierling zou extreem zeldzaam zijn. Een eeneiiige meerling ontstaat als uit één bevruchte eicel meerdere embryo's ontstaan, in dit geval vier. Die kinderen zijn genetisch identiek.

Door de toename van vruchtbaarheidsbehandelingen worden er tegenwoordig veel vaker dan vroeger meerlingen geboren. Dat zijn doorgaans twee- of drieeiige. In dat geval zijn meerdere bevruchte eicellen teruggeplaatst.

TV-serie

De enige bekende eeneiige vierling in Nederland is twintig jaar geleden geboren in Hardenberg. Over die vier meiden, Tessa, Esmé, Lisa en Bo, is een tv-serie gemaakt.

STER reclame