NOS NieuwsAangepast

"130.000 vluchtelingen naar Turkije"

De afgelopen dagen zijn meer dan 130.000 Koerden uit Syrië gevlucht naar Turkije, zegt de Turkse regering. Vice-premier Kurtulmus vreest dat dat aantal nog verder oploopt.

Turkije heeft enkele grensovergangen gesloten om de grote stroom vluchtelingen uit Syrië tegen te houden. Zeven van de negen grensovergangen met Syrië zijn dicht, zegt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Correspondent Lucas Waagmeester, die in de grensregio is, bevestigt dat er veel vluchtelingen zijn. Hij benadrukt tegelijkertijd dat het aantal van 130.000 moeilijk te verifiëren is. "Enkele tienduizenden zijn het er zeker. En het drama kan nog groter worden, omdat er waarschijnlijk nog vele tienduizenden aan de Syrische kant van de grens wachten om Turkije binnen te kunnen."

Volle vluchtelingenkampen

Veel vluchtelingen komen uit de stad Kobani, die wordt bedreigd door milities van terreurorganisatie Islamitische Staat. Turkije had de grens bij Kobani vrijdag juist opengesteld, nadat die lange tijd dicht was geweest. Maar sinds vanochtend is de grens in de regio weer grotendeels gesloten.

De vluchtelingenstroom van dit weekend heeft geleid tot overvolle vluchtelingenkampen. Veel vluchtelingen worden ondergebracht in scholen en andere openbare gebouwen, omdat er in de kampen geen ruimte meer is.

Gevechten

De Koerdische stad Kobani ligt in de buurt van de Turkse grens. Er wonen officieel 50.000 mensen, maar de afgelopen maanden hebben honderdduizenden hun toevlucht gezocht in de stad door de vele gevechten in de omgeving.

Tientallen dorpen in de buurt van Kobani zijn ingenomen door terreurorganisatie IS. Er wordt rond de stad hevig gevochten tussen Koerdische strijders en militanten van IS. De afgelopen dagen hebben veel Koerdische strijders gebruikgemaakt van de open grenzen om van Turkije naar Syrië te trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl