NOS NieuwsAangepast

Sarkozy: terugkeer een plicht

De terugkeer van de Franse oud-president Sarkozy in de politiek is geen kwestie van vrije wil of machtswellust, maar van plichtsgevoel. "Ik wil niet dat mijn land alleen maar de keuze heeft tussen het vernederende schouwspel van dit moment of het vooruitzicht van een internationaal isolement als het Front National aan de macht komt. "

Dat zei Sarkozy vanavond in een vraaggesprek met de Franse publieke zender France2. Het was de eerste keer dat Sarkozy zich liet interviewen sinds hij vrijdag via Facebook bekendmaakte dat hij terugkeert in de politiek.

Alternatief

President Hollande staat op een historisch dieptepunt in de peilingen en er is veel kritiek op Frankrijk, omdat het land er al jaren niet in slaagt zijn overheidsfinanciën op orde te krijgen. Nu Sarkozy zichzelf gelanceerd heeft als presidentskandidaat wil hij de Fransen overtuigen van zijn goede bedoelingen.

"Ik kom de Fransen niet alleen maar uitleggen dat ik in 2017 presidentskandidaat ben", aldus Sarkozy. "Ik wil een geloofwaardig alternatief bieden en sta boven de politieke verdeeldheid. U zult zien dat ik élan ga brengen en mensen kan verbinden!"

Hij verweet president Hollande, van wie hij in 2012 de verkiezingen verloor, dat onder diens bewind het aantal werklozen met een half miljoen is toegenomen. Maar Sarkozy zette zich ook nadrukkelijk af tegen het Front National van Marine Le Pen, dat bij de Europese verkiezingen afgelopen mei de grootste partij werd.

Solistisch

Sarkozy benadrukte dat hij van zijn fouten heeft geleerd. Hij erkent dat hij tijdens zijn presidentschap te solistisch optrad. "Ik wilde alles zelf doen. Zonder het te willen, heb ik mensen gekwetst. Als je niet de juiste toon treft, maak je problemen erger in plaats van ze op te lossen, omdat mensen dan verlammen."

Na 2,5 jaar buiten de schijnwerpers heeft hij "nagedacht, de balans opgemaakt" en is hij "wijzer geworden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl