NOS NieuwsAangepast

Massale actie voor klimaat

"Red de planeet" en "actie in plaats van woorden"; met deze leuzen hebben honderdduizenden mensen wereldwijd gedemonstreerd om aandacht te vragen voor klimaatverandering. In meer dan 150 landen werden vandaag marsen gehouden. Van Melbourne tot Amsterdam en van New Delhi tot New York riepen mensen de politieke leiders op om zich meer in te zetten voor een schoner milieu.

Dat de acties juist vandaag waren was niet toevallig. Aanstaande dinsdag vindt op initiatief van de Verenigde Naties in New York een klimaattop plaats. Daar zullen 120 regeringsleiders praten over de uitstoot van kooldioxide en andere broeikasgassen. Premier Rutte is er ook bij. Het is de eerste bijeenkomst sinds de mislukte klimaatconferentie van 2009 in Kopenhagen.

Amsterdam

In Nederland deden volgens initiatiefnemer Urgenda tussen de 5.000 en 10.000 mensen mee aan de klimaatdemonstratie. Vanaf verschillende plaatsen in het land liepen, fietsten en voeren deelnemers naar het filmmuseum EYE aan het IJ in Amsterdam, waar een slotevenement plaatsvond. Daar traden onder andere Freek de Jonge, zanger Sef en DJ Isis op. Volgens Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, was het een groot succes. "Het gezelschap was heel divers en mensen kwamen uit alle hoeken van het land. De sfeer was erg goed."

Australië

Het spits van de wereldwijde actie werd vanochtend afgebeten in Australië, waar in verschillende steden gedemonstreerd werd. De grootste bijeenkomst was in Melbourne, waar ongeveer 20.000 mensen met protestborden de straat op gingen. Premier Abbott was het belangrijkste mikpunt van de demonstranten. Zijn centrum-rechtse regering reduceerde de financiering voor organisaties die klimaatverandering tegengaan.

New York

De grootste demonstratie werd gehouden in New York. Honderdduizenden mensen deden mee, de opkomst overtrof de verwachtingen van de organisatie. Burgemeester Bill de Blasio deed ook mee. "Klimaatverandering is een bedreiging voor New York en voor onze planeet. Nu handelen is niets meer dan een morele plicht", zei hij voorafgaand.

Ook andere beroemdheden waren van de partij, zoals Al Gore, Sting, Neil Young en Leonardo di Caprio. Die laatste werd afgelopen week door de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon benoemd tot speciaal Ambassadeur voor de Vrede, vanwege zijn inzet voor de natuur. Di Caprio zal aanstaande dinsdag de klimaattop in New York openen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl