De Amerikaanse inlichtingendiensten waarschuwen voor Khorasan, een nog onbekende groep in Syrië. Dat schrijft The New York Times. Khorasan zou zich, meer dan bijvoorbeeld IS, richten op het plegen van aanslagen in de VS en Europa.

De groep staat onder leiding van de 33-jarige Muhsin al-Fadhli, die een vertrouweling was van Osama bin Laden. Als een van de weinigen zou Fadhli van tevoren op de hoogte zijn geweest van de aanslagen van 11 september 2001. Hij is geboren in Koeweit en woonde lange tijd in Afghanistan en Iran.

De groep is genoemd naar de historische regio Khorasan, een gebied in onder meer Iran, Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan. De naam is Perzisch en betekent 'Land van de rijzende zon'. Fadhli zou de groep hebben gevormd met al-Qaidaleden uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Azië.

Doel op zich

Het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst, Jamer Clapper, noemt Khorasan "net zo gevaarlijk als IS wanneer het gaat om de veiligheid van ons land".

Maar andere functionarissen zeggen dat de kans op een aanslag van Khorasan groter is, omdat IS vooral bezig is met het verdedigen en uitbreiden van zijn grondgebied in Syrië en Irak. IS dreigt wel met aanslagen in de VS, maar vooral als vergelding voor Amerikaanse luchtaanvallen.

Groepen als Khorasan en het al-Nusrafront (de officiële tak van al-Qaida in Syrië) zien volgens de Amerikaanse functionarissen het plegen van aanslagen in het Westen meer als doel op zich.

Magneet

Door de opmars van IS dreigt de aandacht voor de traditionele terreurgroepen af te nemen, waarschuwen de functionarissen. Luchtaanvallen op IS kunnen die andere groepen bovendien in de kaart spelen: als IS gebieden moet prijsgeven, staan andere extremisten klaar om de macht daar over te nemen.

Door de burgeroorlog is Syrië een magneet geworden voor jihadisten van over de hele wereld, schrijft The New York Times. Ze profiteren van het machtsvacuüm in grote delen van Syrië, waar ze relatief ongestoord hun gang kunnen gaan. Ook Khorasan zou om die reden vanuit Syrië opereren.

STER reclame