NOS NieuwsAangepast

Haagse jihadisten planden aanslag

Door correspondent Joris van Poppel

De Belgische justitie heeft aanwijzingen dat twee jihadisten uit Den Haag plannen hadden om een aanslag te plegen op het kantoor van de Europese Commissie in Brussel. Dat hebben bronnen aan de NOS gemeld.

De twee, een man en een vrouw van Turkse afkomst, werden begin augustus op het Brusselse vliegveld Zaventem opgepakt toen ze terugkeerden uit Turkije. Vermoedelijk waren ze in Syrië geweest. De twee verdachten hebben zich volgens de Belgische justitie schuldig gemaakt aan deelname aan een terroristische groepering, overtreding van de wapenwet en financiering van terrorisme.

Geheim

Het Belgische dagblad De Tijd meldde vandaag dat justitie in België de afgelopen maanden verscheidene aanslagen heeft voorkomen. Verschillende oud-Syriëstrijders en sympathisanten van IS zijn opgepakt. Maar welke doelen de terroristen op het oog hadden, weet De Tijd niet. Volgens de krant heeft de Belgische justitie de informatie bewust geheim gehouden om onrust te voorkomen.

Woningen doorzocht

De verdachten hoorden bij een terroristische groepering, die dus volgens de bronnen van de NOS de Europese Commissie als één van de doelen voor een aanslag op het oog had. De Belgische justitie wil dit niet bevestigen. Op het moment dat de twee inwoners van Den Haag in België werden aangehouden, doorzocht de Nederlandse politie vier woningen in Den Haag, onder meer aan de Twickelstraat in Moerwijk en de Fannius Scholtenstraat in de Stationsbuurt. In de woningen werd jihadistisch materiaal in beslag genomen.

Vuurwapens

Naar verluidt worden er in het Belgische onderzoek nog meer jihadisten uit Nederland gezocht. Volgens de Belgische justitie richt het onderzoek zich op Turkse Nederlanders die banden zouden hebben met jihadistische netwerken. De in augustus aangehouden verdachten komen uit Den Haag, maar zouden ook regelmatig in Brussel verblijven. In hun Brusselse appartement vond de Belgische justitie behalve jihadistisch materiaal ook vuurwapens en een kogelwerend vest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl