NOS NieuwsAangepast

VS onderschept Russische jets

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben zes Russische vliegtuigen onderschept die de kust van Alaska naderden. Het incident gebeurde donderdag.

De Russische vliegtuigen waren nog niet in het Amerikaanse luchtruim, maar waren wel zo dichtbij dat de Amerikanen actie ondernamen. Het gaat om twee straaljagers, twee vliegtuigen om in de lucht bij te tanken en twee bommenwerpers.

Amerikaanse ambtenaren gaan ervan uit dat de Russische actie te maken had met het bezoek dat de Oekraïense president Porosjenko aan de Verenigde Staten en Canada bracht afgelopen week, meldt CNN. Ook de Canadezen onderschepten afgelopen week twee Russische bommenwerpers voor hun kust.

Groot-Brittannië en Zweden

Niet alleen in Noord-Amerika, ook in Europa waren er incidenten met Russische vliegtuigen. Zo moest de Royal Air Force volgens de Washington Times gisteren in actie komen omdat er twee Russische bommenwerpers het noordelijke deel van het Britse luchtruim naderden.

Zweden heeft geprotesteerd bij de Russische ambassadeur omdat twee Russische gevechtsvliegtuigen eerder deze week het Zweedse luchtruim hebben geschonden. Dat is volgens het Zweedse miniserie van Defensie gebeurd bij het eiland Oland in de Baltische Zee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl