Een onbekend aantal politiemensen wordt officieel verdacht van corruptie en omkoping bij de aanschaf van nieuwe politieauto's. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie tegen de NOS bevestigd. Een politiefunctionaris is inmiddels geschorst.

Volgens bronnen van de NOS komt een van de verdachten uit de politietop. Het zou gaan om een lid van de staf van de korpsleiding van de nationale politie.

Brief

Het OM bevestigt dat er mogelijk sprake is van omkoping nu minister Opstelten van Veiligheid en Justitie een brief over de aanbestedingsprocedure heeft gestuurd naar de Tweede Kamer.

Opstelten schrijft dat hij heeft gekozen voor een nieuwe aanbesteding voor de levering van politieauto's vanwege "de schijn van integriteitsschending" bij de lopende procedure.

Het zal ongeveer een jaar duren voordat de nieuwe aanbesteding leidt tot een keuze voor de leverancier van de nieuwe politieauto's, schrijft Opstelten.

Alle politiemensen die bij het strafrechtelijk onderzoek zijn betrokken, zijn ontheven van hun taken en verantwoordelijkheden bij de inkoop. De korpsleiding voert op verzoek van de minister maandag gesprekken met alle betrokkenen over "rechtspositionele maatregelen".

Portofoons

Volgens de woordvoerder van het OM is er eerder aangifte gedaan van mogelijke corruptie bij andere aanbestedingen zoals die voor de aanschaf van portofoons.

Opstelten schrijft aan de Kamer dat de korpsleiding inmiddels een meldpunt voor misstanden heeft opgericht.

STER reclame