NOS NieuwsAangepast

Plasterk: stemfie blijft toegestaan

Er komt geen verbod op het maken van een stemfie, een selfie in het stemhokje. Wel zal ook bij volgende verkiezingen benadrukt worden dat niemand zich gedwongen moet voelen om een stemfie te maken.

De Kiesraad adviseerde minister Plasterk in juli om het maken van stemfies te verbieden. Volgens de raad werken stemfies fraude in de hand. Mensen kunnen hun stem verkopen en met een foto aantonen dat ze op de juiste persoon hebben gestemd.

Plasterk schrijft nu in een evaluatie over de laatste twee verkiezingen dat er geen aanwijzingen zijn dat mensen onder dwang een stemfie hebben gemaakt en dat omkoping bovendien al strafbaar is. Daarbij vraagt hij zich af of een verbod wel te handhaven is.

Sociale media

Het verschijnsel stemfie kwam op bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Mensen zetten massaal foto's van zichzelf in een stemhokje op de sociale media. Plasterk schreef die dag op Twitter dat hij mensen weliswaar niet opriep om een stemfie te maken, maar dat het wel mag. De rechter gaf hem daarin later gelijk.

Bij de Europese verkiezingen in mei hing in alle stemhokjes een mededeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat kiezers aan niemand bekend hoeven te maken op wie ze hebben gestemd, "ook niet door het maken van een foto". Iets dergelijks zal bij volgende verkiezingen ook gebeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl