1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Pensioenfondsen in hypotheken

Drie Nederlandse pensioenfondsen gaan vanaf vandaag rechtstreeks woninghypotheken aanbieden. Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT), Pensioenfonds Hoogovens (SPH) en Pensioenfonds voor de Grafische Bedrijven (PGB) gaan op deze manier 2 miljard euro investeren in de huizenmarkt.

Het nieuwe bedrijf Munt Hypotheken is speciaal daarvoor opgericht. Dat bedrijf biedt via onafhankelijke adviseurs hypotheken aan voor de pensioenfondsen. Volgens Jeroen Looman, directeur van Munt Hypotheken, is het "voor het eerst dat pensioenfondsen direct, zonder tussenkomst van banken, in hypotheken beleggen."

Lang wegzetten

Looman benadrukt dat hypotheken voor pensioenfondsen zeer interessant zijn vanwege het lage risico en redelijke rendement. Bovendien, zegt hij, "hebben pensioenfondsen langdurige verplichtingen, dus wat is nou mooier dan geld zo lang weg te zetten."

In 2012 stelden 22 topeconomen al voor om pensioenfondsen meer te betrekken bij het financieren van hypotheken. Toen zei Nederlands grootste pensioenfonds ABP niet enthousiast te zijn over dat plan omdat het al vrij grote beleggingen in Nederlandse hypotheken had.

ABP doet niet mee

Nu gaan drie andere pensioenfondsen dus rechtstreeks hypotheken aanbieden. ABP zegt niet van plan te zijn daar aan mee te doen. "Vroeger deden we dat wel, maar daar zijn we mee gestopt omdat we hypotheken verstrekken niet zien als kernactiviteit van een pensioenfonds", aldus de woordvoerder van ABP. "Het is aan andere pensioenfondsen om te bepalen of het wel in hun beleggingsstrategie past."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl