NOS NieuwsAangepast

Prijzen voor Jezustoast en babypoep

Onderzoeken naar afbeeldingen van Jezus in toast, het gevaar van bananenschillen en bacon als een oplossing tegen een ernstige bloedneus zijn vannacht op de Harvard-universiteit onderscheiden met een Ig Nobelprijs. Met de prijs wordt wetenschap gelauwerd "waar je eerst om moet lachen en dan over na gaat denken."

Wetenschappers uit China en Canada vielen in de prijzen voor hun onderzoek naar wat er in de hersenen gebeurt bij pareidolie. Bij dat verschijnsel herkennen mensen gezichten in willekeurige patronen, zoals Jezus in een sneetje toast.

Babypoep

Artsen van het Detroit Medical Center ontdekten dat mensen die dreigen dood te bloeden door een extreme bloedneus gebaat zijn bij een stuk bacon in hun neus. In het gezouten vlees zitten stoffen die het bloed helpen stollen.

Het team redde vorig jaar het leven van een 4-jarig meisje door de ongebruikelijke methode. Een van de winnaars demonstreerde bij de uitreiking van de prijzen nog even hoe het team te werk was gegaan door een stuk vlees in zijn neus te stoppen.

Een Spaans team ontdekte ook een ongebruikelijke toepassing: ze bleken bacteriën uit babypoep goed te kunnen gebruiken bij de productie van probiotische worst.

Bananen

Een Japans onderzoek naar wat er gebeurt als iemand over een bananenschil uitglijdt kreeg ook een prijs. De hoofdonderzoeker zei dat een van de voordelen van zijn studie was dat hij veel bananen had mogen eten.

Twee Noorse onderzoekers verdienden hun prijs door zich als ijsbeer te verkleden en zo rendieren op te zoeken. Ze wilden zien of de hertachtigen de beer als een gevaar zou herkennen, omdat de diersoorten elkaar door klimaatverandering steeds vaker tegenkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl