NOS NieuwsAangepast

Gaskamers Sobibor gevonden

Poolse en Israëlische onderzoekers hebben de exacte locatie gevonden van de gaskamers van Sobibor, een van de vernietigingskampen van de nazi's in Polen. Het onderzoek heeft acht jaar geduurd.

De onderzoekers noemen de vondst belangrijk voor het onderzoek naar de Holocaust. Na een gevangenenopstand in oktober 1943 sloten de Duitsers het kamp en sloopten ze de gebouwen, om de sporen van hun misdaad uit te wissen. Daarna groeide er een bos overheen.

De gaskamers waren vanaf april 1942 tot oktober 1943 in gebruik. De nazi's hebben er zeker 170.000 en mogelijk 250.000 Joden uit alle delen van Europa in vermoord. Onder hen waren zeker 34.000 Nederlanders.

Laatste momenten

Het rechthoekige gebouw blijkt uit vier kamers te hebben bestaan. Bij de resten van de muren zijn persoonlijke bezittingen gevonden, waaronder sieraden en gouden tanden.

De onderzoekers, onder wie een Nederlandse archeoloog, hopen bij de uitgraving van het gebouw meer te weten te komen over de laatste momenten van de mensen die er vermoord zijn en over hun precieze aantal. Anders dan in Auschwitz werden mensen in Sobibor snel na aankomst vermoord, waardoor er nauwelijks overlevenden waren.

"Elke snipper informatie die we kunnen toevoegen aan onze kennis is belangrijk", zegt een van de Israëlische onderzoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl