NOS NieuwsAangepast

OM vond terreurbewijzen in Huizen

De politie heeft in de woning van een man uit Huizen aanwijzingen gevonden dat hij zich met terreur wilde inlaten. De politie vond bij een doorzoeking omschrijvingen van explosieven, uitleg over het gebruik van wapens, constructietekeningen van ontstekingsmechanismen en een tekst over een zelfmoordaanslag. Concreter wil het OM zich in verband met het onderzoek niet uitlaten.

De 33-jarige Huizer werd op 29 augustus opgepakt wegens het voorbereiden van steun aan IS, maar op 11 september op last van de onderzoeksrechter vrijgelaten. Het OM eiste vandaag in hoger beroep dat hij weer wordt opgepakt.

AIVD

Het OM ging ook in beroep tegen de vrijlating van een 31-jarige plaatsgenoot, die op dezelfde dag voor dezelfde verdenking werd opgepakt. De 31-jarige kwam op 5 september op vrije voeten, net als de echtgenotes van beide mannen. Van beide gezinnen werd gedacht dat ze naar Syrië wilden afreizen.

Alle verdachten werden opgepakt op basis van informatie van de AIVD. Bij de doorzoeking van de woning van de 31-jarige kreeg het OM de indruk dat het gezin op het punt stond om naar Syrië af te reizen. De 33-jarige en zijn gezin werden een paar uur later aangehouden.

De rechtbank in Utrecht beslist vermoedelijk morgen of beide mannen weer mogen worden opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl