NOS NieuwsAangepast

"23 miljoen euro voor tips MH17"

Een Duits bedrijfsdetectivebureau zegt dat het 23 miljoen euro beschikbaar heeft voor tips die de vragen beantwoorden over het neerstorten van vlucht MH17. Josef Resch van het detectivebureau Wifka zegt in het Duitse tijdschrift Capital dat hij zelf niet weet wie zijn opdrachtgever is.

Die zou tipgevers ook aan een nieuwe identiteit willen helpen, die hen beschermt tegen wraakacties.

Record

Resch is ervan overtuigd dat het toestel is neergeschoten. Mensen die weten wie daarachter zat, zullen hun mond alleen open doen als daar een grote beloning tegenover staat, denkt hij. "Iedereen is te koop, de vraag is alleen voor hoeveel".

De 23 miljoen ligt volgens Resch bij een Zwitserse bank. Als dat echt zo is, is het geldbedrag dat beschikbaar is gesteld een record. De VS had 19 miljoen euro over voor de tip die naar de schuilplaats van Osama bin Laden leidde.

Opdrachtgever

Resch zegt dat hij meerdere malen via een tussenpersoon met zijn opdrachtgever gesproken heeft. In Contact speculeert hij over de vraag wie dat zou kunnen zijn. "Misschien zijn het Russische oligarchen die Poetin willen beschadigen en tot aftreden willen dwingen."

Zelf twijfelt hij niet aan de oprechtheid van de opdrachtgever. Die heeft hem alleen al voor het aannemen van de opdracht 40.000 euro betaald. Als hij de eventuele daders vindt, krijgt hij nog eens 500.000 euro.

Op website van het bureau staat dat allerlei instanties de "overledenen, nabestaanden en het publiek hebben beloofd dat ze de zaak volledig zullen oplossen. Dit is tot nu toe niet gebeurd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl