Het kabinet wil instellingen in de kinderopvang rechtstreeks gaan bekostigen. Staatssecretaris Wiebes verwacht dat in dat systeem 99 procent minder mensen een kinderopvangtoeslag krijgen. "Daardoor krijgen mensen minder formulieren in te vullen en komen er ook minder terugvorderingen."

Nu betalen ouders de kinderopvangplekken en een deel krijgen ze vervolgens terug. Wiebes wil een eind maken aan dat rondpompen van geld. De keuze voor een opvanglocatie blijft voor de ouders.

De maatregel is een van de manieren waarop het kabinet de belastingen wil vereenvoudigen. Wiebes erkent wel dat veel van de voorstellen nog moeten worden uitgewerkt. Volgens hem helpt het belastingstelsel op dit moment er niet aan mee om mensen aan het werk te helpen. Een deel van de oppositie vindt dat het kabinet de belastingen sneller moet hervormen.

Het systeem van kinderopvangtoeslag is voor de Belastingdienst complex om uit te voeren. Ook is het fraudegevoelig. Volgens Wiebes moeten ouders soms tienduizenden euro's aan toeslag terugbetalen en soms nog meer.

100.000 banen

Minister Dijsselbloem maakte eerder vandaag bekend dat het kabinet op termijn 100.000 banen wil creëren door de lasten op arbeid met 15 miljard euro te verlagen.

Wiebes wil ook dat gemeenten zelf meer belasting kunnen gaan binnenhalen. Het rijk zou juist minder belasting moeten innen. Volgens Wiebes staat Nederland van alle rijke landen helemaal onderdaan als het gaat om het gemeentelijk belastinggebied. Verder wil het kabinet het stelsel van autobelastingen vereenvoudigen.

STER reclame