NOS NieuwsAangepast

Duitse rechter schrapt Uberverbod

De rechtbank in Frankfurt heeft het verbod op de taxidienst Uber voorlopig opgeschort. Vorige maand werd Uber per direct verboden in een kort geding dat door de Duitse taxibranche was aangespannen tegen de veel goedkopere online taxidienst.

Het van oorsprong Amerikaanse Uber werkt zowel met professionele chauffeurs als met particulieren die klanten met hun eigen auto vervoeren. Vooral tegen de inzet van particuliere chauffeurs komt de taxibranche in opstand.

In alle landen waar Uber actief is, verwijten taxichauffeurs de dienst oneerlijke concurrentie en een gebrek aan professionaliteit.

Begrip

De rechter besloot vandaag het verbod tijdelijk te schrappen, maar zegt begrip te hebben voor de argumenten van Taxi Deutchland. "Alleen had de taxibranche de zaak eerder moeten aankaarten", aldus de rechter.

Hij liet weten dat de klacht binnen twee maanden nadat Uber in Duitsland begon, ingediend had moeten worden. Uber is sinds april actief in Duitsland, maar Taxi Deutchland maakte hier pas in augustus een zaak van.

Tussentijdse overwinning

Uber kreeg vorige maand ook een boete opgelegd van 250.000 euro bij elke overtreding. Die maatregel is met de huidige uitspraak ook van tafel. Voor Uber gaat het hier om een tussentijdse overwinning, maar het is de vraag of de goedkope taxidienst op lange termijn de rechter kan overtuigen.

Taxi Deutschland benadrukt dat de rechter hun argumenten niet van tafel heeft geveegd. Overeind blijft dat Uber de regels overtreedt. De Duitse taxibranche gaat tegen de uitspraak in beroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl