NOS NieuwsAangepast

Wilders wil anti-shariaverklaring

Geert Wilders wil Nederlanders met een paspoort uit een islamitisch land een anti-shariaverklaring laten tekenen waarin ze de gewelddadige vorm van islam afzweren. Dat zegt de PVV-leider in reactie op de Troonrede.

"Mensen met een paspoort uit een islamitisch land zouden een anti-shariaverklaring moeten tekenen. Een verklaring waarin staat dat je de sharia niet wil invoeren en de haatzaaiende en gewelddadige passages uit de Koran verwerpt. Als je die verklaring niet tekent, kun je wat mij betreft je biezen pakken en het land uit."

"Het is natuurlijk bedoeld en gericht op moslims, maar dat kan niet, want men staat niet als zodanig geregistreerd", vertelt Wilders over zijn plan. "Met iedereen die een paspoort heeft uit een islamitisch land heb je ongeveer iedereen te pakken."

Holle retoriek

Met het voorstel reageert Wilders op een passage over het Midden-Oosten uit de Troonrede van Willem-Alexander. "De haat die elders in de wereld mensen in het verderf stort, mag niet overslaan naar onze straten", waarschuwde de koning. "Ik denk niet dat ze er erg van onder de indruk zijn", zegt Wilders over de extremistische moslims.

"Het was mooi geweest als er maatregelen bij hadden gestaan. Alleen het gebruiken van woorden en geen oplossingen voor de grootste bedreiging die ons land nu kent, is holle retoriek", aldus Wilders. Hij is wil morgen een wetsvoorstel indienen.

Kleur bekennen

Wilders wees opnieuw op een peiling van Motivaction onder Nederlandse moslims, waaruit bleek dat 73 procent van hen mensen die naar Syrië trekken om tegen Assad te vechten als "helden" bestempelt. Volgens Wilders wordt de strijd tegen het bewind in Syrië vooral gevoerd door terreurgroep Islamitische Staat.

"IS heeft Nederland en het vrije Westen de oorlog verklaard. Alleen maar zeggen dat haat niet in Nederland hoort, is niet de oplossing. Laat mensen kleur bekennen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl