NOS NieuwsAangepast

3000 militairen VS naar ebolagebied

De Verenigde Staten sturen 3000 militairen naar West-Afrika om de regio te helpen in de strijd tegen ebola. President Obama presenteert volgens Amerikaanse overheidsfunctionarissen vandaag een plan om het virus te bestrijden.

De militairen gaan medische en logistieke hulp verlenen aan de overbelaste medische sector in de getroffen landen. Er komen meer ziekenhuisbedden, zodat meer patiënten geholpen en in quarantaine geplaatst kunnen worden.

Het plan is een reactie op de roep uit de regio en van hulporganisaties om een grotere rol van de VS in de strijd tegen het virus, waaraan in West-Afrika al zeker 2300 mensen zijn overleden.

1700 bedden

Volgens het plan moeten er per week 500 gezondheidszorgmedewerkers worden opgeleid. Ook wil de VS zeventien centra met elk honderd bedden inrichten.

Honderdduizenden huishoudens krijgen medische pakketten en er komt een voorlichtingscampagne die de lokale bevolking moet leren hoe om te gaan met patiënten.

In Monrovia, de hoofdstad van Liberia, wordt een hoofdkwartier ingericht waar de internationale hulp gecoördineerd wordt.

Grote stap

Volgens Katrien Coppens, adjunct-directeur van Artsen zonder Grenzen, is het een belangrijke opschaling van de hulpverlening in de regio. "Dit is een belangrijke eerste stap, waar we al lang om vragen."

De 1700 ziekenhuisbedden maken een groot verschil, denkt Coppens. Het grootste behandelcentrum van AzG in het land heeft 200 bedden.

China

China stuurt 59 medici en een mobiel laboratorium naar Sierra Leone. Er zijn al 115 Chinese hulpverleners in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl