NOS NieuwsAangepast

"NL'er jaren onterecht in cel Spanje"

De Nederlander Romano van der Dussen zit mogelijk al jaren onterecht vast in een Spaanse cel. Dat meldt de Spaanse krant El País. Een nieuwe onderzoeksrechter gaat zich nu over de zaak buigen.

Van der Dussen werd in 2005 veroordeeld tot 15 jaar cel. Volgens de rechter was bewezen dat de 30-jarige man enkele vrouwen in de badplaats Fuengirola met veel geweld had verkracht of een poging daartoe had gedaan.

Veroordeling

Van der Dussen woonde al enkele jaren in Spanje en was daar ook in aanraking gekomen met de politie. Toen de vrouwen aangifte hadden gedaan omdat ze waren aangevallen door een blanke man, dacht de recherche meteen aan hem. Van der Dussen zelf zei dat hij die avond niet in Fuengirola was, maar dat alibi was moeilijk te checken.

DNA dat op de lichamen van een van de slachtoffers werd gevonden, kwam niet overeen met dat van Van der Dussen. Desondanks werd hij veroordeeld, vooral op basis van de verklaringen van twee van de drie slachtoffers.

Zij wezen hem aan als de dader, al hadden ze eerder uiteenlopende beschrijvingen van de verkrachter gegeven. Het ene slachtoffer beweerde dat het om een man met lang haar ging, de andere om iemand met kort haar. Ook een getuige zou hem hebben herkend.

Britse crimineel

Een paar jaar geleden werd er al ontdekt dat het DNA overeenkomsten vertoonde met dat van een Britse man die vastzat voor de moord op en verkrachting van een vrouw. Maar deze vondst leidde niet tot heropening van de zaak, omdat Van der Dussen al onherroepelijk was veroordeeld voor de verkrachtingen.

Een Spaanse onderzoeksrechter gaat zich nu dus opnieuw over de zaak buigen en heeft alsnog het DNA van de Britse man opgevraagd. Deze man zou in de periode van de delicten ook in Zuid-Spanje hebben gewoond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl