NOS NieuwsAangepast

Apart voetpad voor bellen en sms'en

De Chinese stad Chongqing denkt de oplossing te hebben gevonden voor op elkaar botsende telefoongebruikers. In een van de drukste straten is het trottoir verdeeld in twee stroken; een voor voetgangers met mobiele telefoon en een voor voetgangers zonder.

"Mobiele telefoongebruikers in deze lijn, op eigen risico" staat met grote witte letters op de grond gekalkt. Terwijl de voetganger zijn blik op zijn smartphone heeft gericht, geven pijlen en strepen de juiste looprichting aan. In de andere strook zijn telefoons niet toegestaan. Zo botsen onoplettende telefoongebruikers niet tegen argeloze voorbijgangers op.

Ironisch

Volgens het stadsbestuur is het speciale voetpad ironisch bedoeld, om voetgangers eraan te herinneren dat het niet verstandig is om op je telefoon te kijken tijdens het lopen. Volgens de initiatiefnemers veroorzaken lopende telefoongebruikers gevaarlijke situaties voor oudere mensen en kinderen.

Het aantal bellende en sms'ende mensen in China groeit explosief. Naar schatting stijgt het aantal smartphone-gebruikers dit jaar naar 500 miljoen. Daarnaast blijkt uit Chinees onderzoek dat 80 procent van de 10.000 ondervraagden een telefoonverslaving heeft.

Experiment

Chongqing bedacht de ludieke actie niet zelf. Programmamakers van National Geographic deden eerder dit jaar in Washington een experiment met het gedeelde trottoir. Ze markeerden twee loopgedeeltes op straat om te zien hoe mensen reageerden.

Uit de observaties bleek dat de speciale strook voor telefoongebruikers juist het tegenovergestelde effect had. Slechts enkele bellende voetgangers merkten de markeringen op, omdat ze te druk waren met hun telefoon. Niet-telefoongebruikers pakten juist hun mobiel uit hun tas om foto's te maken. Ook trok het speciale voetpad ander vervoer aan, zoals fietsers en scootmobielen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl