NOS NieuwsAangepast

Redding gelukt, zwijnen dood

Bij Weert heeft een jachtopziener acht wilde zwijnen doodgeschoten die vlak daarvoor door de brandweer uit het water waren gered.

De brandweer kreeg rond 08.20 uur een melding dat er wilde zwijnen in de Zuid-Willemsvaart zwommen. Omdat ze niet op de kant konden komen, werden ze door de brandweer met twee boten naar een vistrap bij een sluis geleid. Daar lukte het wel.

Jachtopziener

Een gealarmeerde jachtopziener schoot de dieren vervolgens dood. Hij handelde in opdracht van de provincie Limburg. De provincie moet er van het ministerie van Economische Zaken op toezien dat er in Limburg buiten het Meinweggebied bij Herkenbosch geen wilde zwijnen rondlopen.

Limburg heeft om die reden wildbeheerders aangesteld die wilde zwijnen buiten het Meinweggebied doodschieten.

De brandweer heeft nog geen idee waar de dieren vandaan kwamen. Het Meinweggebied ligt zo'n dertig kilometer naar het oosten. Maar het is al langer bekend dat er ook elders in Limburg en Noord-Brabant wilde zwijnen rondlopen.

Betreurenswaardig

De Dierenbescherming noemt het afschieten van de zwijnen een betreurenswaardige zaak. "Maar als een provincie besluit in een geval als dit, dat dieren afgeschoten moeten worden, kan de organisatie daar niets aan doen", zegt een woordvoerder. Als het aan de Dierenbescherming ligt, worden de regels veranderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl