NOS NieuwsAangepast

Wie was David Haines?

Davis Haines wijdde zijn leven aan de hulp aan vluchtelingen en andere slachtoffers in oorlogs- en crisisgebieden. Toen hij vorig jaar verdween, werkte hij voor vluchtelingen in Syrië.

Haines groeide op in Schotland, waar hij een dochter kreeg met zijn eerste vrouw. Het nu 17-jarige meisje noemde haar vader in de Britse media een held.

Collega's bij hulporganisatie prijzen hem als een ijverig en zorgzaam man, met een goed gevoel voor humor.

Kroatië

Haines diende twaalf jaar in het Britse leger, tot hij in 1999 besloot zijn leven om te gooien. Hij ging werken voor oorlogsslachtoffers in Kroatië, waar hij zijn tweede vrouw, Dragana, ontmoette.

Met haar had hij een dochter van vier. Dragana noemt hem een fantastische man en vader. "Onze dochter vraagt elke dag naar hem".

Libië

In 2011 trok hij naar Libië, waar hij tijdens de burgeroorlog werkte voor Handicap International, een organisatie die gehandicapten in oorlogs- en crisisgebieden helpt.

Een jaar later ging hij voor de Amerikaanse hulporganisatie Nonviolent Peaceforce naar Zuid-Sudan.

Syrië

Vorig jaar maart ging Haines voor de Franse hulporganisatie Acted naar het noorden van Syrië. Hij was daar net drie dagen toen hij samen met een Italiaanse collega op zoek ging naar een geschikte plek voor een vluchtelingenkamp. Ze keerden nooit terug.

Hun Syrische chauffeur, die werd vrijgelaten, vertelde dat ze werden beschoten en meegenomen door gemaskerde mannen, die hen overdroegen aan IS.

De Italiaan, Motka, werd in mei dit jaar vrijgelaten. Naar verluidt had de Italiaanse regering 5 miljoen euro losgeld voor hem betaald. Motka zei dat hij meermalen gemarteld en verplaatst was.

Onthoofding

Over het lot van Haines werd niets bekend. De Britse regering adviseerde zijn familie en vrienden niet de publiciteit te zoeken.

Maar begin deze maand verscheen hij in de video van de onthoofding van de Amerikaanse journalist Steven Sotloff. De vermoedelijk Britse beul dreigde dat Haines als volgende zou worden onthoofd.

Zijn familie riep de gijzelaars op contact op te nemen. Maar gisteravond laat werd bekend dat Haines onthoofd is. Hij is 44 jaar geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl