NOS NieuwsAangepast

Paus hekelt oorlogsapathie

Paus Franciscus vindt dat de wereld niet langer onverschillig mag toekijken bij oorlogsgeweld. Franciscus maakte zijn opmerking bij een herdenking van slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

Volgens hem woedt er een wereldwijde oorlog die stukje bij beetje wordt gevoerd. Hij sprak van slachting en vernietiging. De paus haalde onder meer uit naar wapenhandelaren en terroristen.

Familiegeschiedenis

Franciscus droeg vanochtend een mis op bij het grootste Italiaanse oorlogsmonument in Redipuglia aan de grens met Slovenië. Meer dan 100.000 gesneuvelde militairen liggen er begraven.

Kort daarvoor had de paus gebeden op een begraafplaats in de buurt waar 15.000 soldaten liggen die tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten in dienst van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie.

De Argentijnse paus heeft Italiaanse voorouders en zijn opa was honderd jaar geleden soldaat. Diens verhalen over de verschrikkingen van het slagveld maakten diepe indruk op Franciscus. Meer dan een miljoen militairen kwamen bij het geweld in de regio om het leven.

Machtswellust

De paus ziet parallellen met honderd jaar geleden. "Ook nu vallen er veel doden. Die mensen zijn het slachtoffer van allerlei belangen, machtswellust en geopolitieke strategieën."

De afgelopen maanden heeft Franciscus herhaaldelijk het geweld in Oekraïne, Syrië, Irak, de Gazastrook en delen van Afrika veroordeeld. Hoewel hij een afkeer heeft van geweld is ingrijpen volgens hem soms noodzakelijk. Zo is het volgens hem gerechtvaardigd om de terreurorganisatie IS met geweld te stoppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl