NOS NieuwsAangepast

Ongeloof om uitspraak Pistorius

In Zuid-Afrika heeft de uitspraak in de zaak-Pistorius tot woede en ongeloof geleid. Bijna alle toonaangevende kranten maken op hun voorpagina duidelijk dat ze een harder oordeel van de rechter hadden verwacht.

"Oscars grote ontsnapping", kopt Pretoria News. Het Zuid-Afrikaanse persbureau Sapa meent dat de atleet geen enkele emotie toont als hij de uitspraak hoort.

Honderden telefoontjes

Pistorius werd gisteren veroordeeld voor dood door schuld voor het doodschieten van zijn vriendin. De aanklager had een veroordeling voor moord geëist, maar de rechter vindt dat daar niet genoeg bewijs voor is. Zij gelooft het verhaal van Pistorius, die zei dat hij op een indringer dacht te schieten.

Een presentator van het radiostation Power FM in Johannesburg zegt dat hij honderden telefoontjes en berichten heeft gekregen van luisteraars over de zaak. Volgens hem staat 99 procent van hen niet achter de uitspraak.

Voorkeursbehandeling

Ook op sociale media uiten mensen hun woede. Sommigen suggereren op Twitter via de veelgebruikte hashtag #Justice4Reeva dat Pistorius een voorkeursbehandeling krijgt omdat hij beroemd of blank is. Meerdere juristen twijfelen aan de bekwaamheid van de rechter.

Ook wordt het proces vergeleken met een bekende Zuid-Afrikaanse rechtszaak van 2 jaar geleden, waarin rapper Jub Jub voor moord werd veroordeeld nadat hij op een groep schoolkinderen was ingereden. "Jub Jub - niet van plan iemand te doden, schuldig aan moord. Oscar - van plan om degene achter de deur te doden, NIET schuldig'', staat in een tweet.

Onverteerbaar

Gisteren noemde de familie van het slachtoffer Reeva Steenkamp het oordeel van de rechter onverteerbaar.

De rechter bepaalt op 13 oktober de hoogte van de straf. Het Openbaar Ministerie bekijkt daarna of het in hoger beroep gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl