NOS NieuwsAangepast

2 miljoen voor 'plastic soep' binnen

Een student van de TU Delft heeft 2 miljoen dollar via internet ingezameld voor het opruimen van 'plastic soep' in de Stille Oceaan. Hij wil het geld, dat hij in twee maanden bij elkaar kreeg, gebruiken voor de ontwikkeling van een apparaat dat hij zelf heeft uitgedacht.

Boyan Slat is 20 en bedacht een systeem dat bestaat uit 100 kilometer lange drijvende armen op zee, in de vorm van een grote V. Die moeten het plastic vangen. Met schepen wordt het uiteindelijk aan land gebracht om te recyclen.

38.000 gulle gevers

Volgens Slat stond de teller afgelopen zondag nog op 1,7 miljoen dollar, maar de laatste dagen ging het ineens hard. De deadline van het crowdfundproject was over twee dagen. Dat naderende moment heeft veel mensen ertoe bewogen om alsnog of nog een keer geld te geven, denkt hij. In totaal hebben bijna 38.000 mensen een bedrag overgemaakt.

Met de 2 miljoen dollar kan er de komende vier jaar een grootschalige proefopstelling worden gemaakt die tussen vijf en tien kilometer lang is. Daarna is het de bedoeling dat het uiteindelijke mega-apparaat wordt gebouwd. Daarvoor is overigens een veelvoud van de 2 miljoen dollar nodig.

Gestopt met school

Slat denkt dat er uiteindelijk meer dan 300 miljoen dollar nodig is. Daarvoor zet hij geen crowdfundproject meer op. "Aangezien het rondzwevende plastic in de oceanen zo'n 13 miljard dollar schade per jaar veroorzaakt, denk ik dat het geld wel komt zodra de techniek er klaar voor is."

Het project slokt inmiddels zoveel tijd op, dat hij is gestopt met zijn studie aan de universiteit. Hij vraagt zich af of hij de studie ooit nog weer oppakt. "Waar ik nu mee bezig ben, is leerzamer dan studeren. Ik kan me gewoon niks leukers voorstellen dan het ontwikkelen van een oplossing voor een wereldprobleem en dat vervolgens dankzij de support van tienduizenden mensen in de praktijk te brengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl