Minister Opstelten heeft zich gisteren teruggetrokken uit het comité van aanbeveling van het Gergiev Festival, dat komend weekend voor de negentiende keer in Rotterdam wordt gehouden. Zijn woordvoerder zegt dat er sprake was van een administratieve fout, die nu is hersteld.

Ministers mogen bij hun aantreden geen nevenfuncties hebben. Opstelten dacht dat hij al zijn functies had opgezegd, maar heeft er een aantal over het hoofd gezien. Zijn naam stond bijvoorbeeld ook nog op de website van het Nationaal Fonds Draaiorgelbehoud. Ook daar wordt nu iets aan gedaan.

Poetin

De zaak kwam aan het rollen door een telefoontje van De Telegraaf, die ontdekt had dat Opsteltens naam aan het Gergiev Festival verbonden was. De krant schrijft dat hij op die manier "een dierbare kameraad van de Russische president Poetin" steunde. De dirigent Gergiev is een persoonlijke vriend van Poetin.

Volgens de woordvoerder van Opstelten is dit ver gezocht en worden burgemeesters nu eenmaal door tientallen organisaties benaderd om hun naam ergens aan te verbinden. De huidige burgemeester, Aboutaleb, zit ook in het comité van aanbeveling van het Gergiev Festival.

STER reclame