NOS NieuwsAangepast

VS: protestdag voor netneutraliteit

Amerikanen die vandaag Pornhub, Kickstarter of Twitter bezoeken, zullen denken dat het internet langzaam is. Het ligt niet aan hun wifi, router of computer, maar aan het feit dat grote Amerikaanse internetsites vandaag protesteren.

In werkelijkheid is het internet niet langzamer; de sites laten je alleen maar een draaiend rondje zien. Op deze manier willen grote Amerikaanse websites protesteren tegen de nieuwe netneutraliteitplannen.

Foto

Netneutraliteit draait om de vraag: betaalt iedereen hetzelfde voor internet, of betalen grootverbruikers meer? Netflix slurpt bijvoorbeeld heel veel data op, maar wie betaalt dat? Nu zijn internetproviders de klos, want zij moeten voor iedereen de data regelen.

Zij willen daarom een internet van verschillende snelheden en grootverbruikers extra laten betalen. Daar zitten grote sites als Netflix en Pornhub niet op te wachten. Zij zijn dan ook niet blij met de plannen van de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) die wil dat de ene site meer gaat betalen voor internet dan andere. Als ze dat niet doen, ziet internet voor Amerikanen er dus uit zoals vandaag: langzaam.

Eerder won Verizon, een Amerikaanse internetprovider, een rechtszaak van de FCC. De rechter oordeelde dat de FCC niet mag beslissen over wat internetproviders klanten berekenen. Daarmee was de netneutraliteit dus van de baan.

Crash

Amerikanen hebben tot 15 september de tijd om te reageren op de plannen van de Federal Communications Commission. In juli bleek al dat honderdduizenden burgers en bedrijven een protest hadden ingediend. Een oproep van John Oliver liet zelfs de site van de Commission crashen.

In Nederland is een ongelijke behandeling van internetdata verboden. Ook het Europees Parlement stemde in juni dit jaar voor netneutraliteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl