NOS NieuwsAangepast

Timmermans: dit is een zware klus

Minister Timmermans vindt het een grote eer dat hij door Nederland is voorgedragen als eurocommissaris. Wel denkt hij dat zijn werk als rechterhand van Jean-Claude Juncker veeleisend zal zijn.

"Ik zal alles geven wat ik in mij heb om de EU weer meer voor en van de Europeanen te laten zijn. Een zware klus, maar nodig voor onze gemeenschappelijke toekomst", schrijft hij op zijn Facebookpagina.

Geloofwaardigheid

Minister Timmermans wordt in Brussel de rechterhand van Juncker, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Het lijkt er daarmee op dat Nederland inderdaad de gewenste zware positie in Europa heeft binnengehaald, maar hoe het in de praktijk uitpakt moet nog blijken, zegt correspondent Tijn Sadée.

Bij de bekendmaking vanmiddag van de samenstelling van de Europese Commissie werd Timmermans door Juncker als eerste genoemd. "Hij wordt mijn rechterhand", sprak de Luxemburger. Sadée: "Het werd duidelijk dat Timmermans er ook is om de geloofwaardigheid van de Europese Unie te redden. Juncker wil niet dat Brussel als een soort regelmaniak wordt gezien."

Uit de tekst van Juncker kan opgemaakt worden dat Nederland heeft gekregen wat het wil, zegt Sadée. "Maar er zit ook politieke spin in. Het moest duidelijk op deze manier gezegd worden. En kijk naar de samenstelling, allemaal oud-premiers en ministers, op zware posten."

Snipperdag

Timmermans krijgt de komende jaren als portefeuille terreinen als regelgeving, mensenrechten en de relaties tussen landen onder zich. Sadée denkt dat de Nederlander zich kan gaan ontwikkelen als de "pendeldiplomaat".

"Ik denk dat hij veel kan gaan leveren, en los van zijn portefeuille is hij ook gewoon de eerste vervanger van Juncker", aldus Sadée. "Zodra die ziek is, of een snipperdag neemt, is het Timmermans die het woord voert en is hij het gezicht van de Europese Commissie."

"Superminister"

Ook Joost Vullings, politiek verslaggever in Den Haag, concludeert voorzichtig dat Timmermans een mooie post heeft binnengehaald. "Het is niet gek, al is het ook niet helemaal wat Nederland aanvankelijk wilde, namelijk een zware economische post."

Vullings zegt net als Sadée dat veel zal afhangen van de invulling en uitwerking. "Krijgt hij de macht om voorstellen over regelgeving van andere eurocommissarissen te blokkeren of om regelgeving te initiëren? Dat is nog de vraag, maar het is zeker wel een zware post. Hij wordt een soort superminister van Justitie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl