NOS NieuwsAangepast

Apple komt met smartwatch

Dit is 'm dan: de Apple Watch, het slimme horloge van Apple en het topstuk van de langverwachte Apple-presentatie van vanavond.

De smartwatch werkt samen met de iPhone en kan je ook gebruiken als gezondheids- en sporthulpmiddel. Zo zitten er onder meer een stappenteller en een hartslagmeter in.

Niet uniek

Uniek in z'n soort is de gadget niet echt. Andere techbedrijven als Samsung, Sony en LG hadden al zo'n smartwatch. "Misschien is Apple wel iets beter qua functionaliteiten", zegt onze techredacteur Elger. "Maar echt iets nieuws doen ze niet."

Misschien besteedde Apple daarom zo veel tijd aan vertellen hoe veel moeite er is gestoken in het design van het product. Zo bedien je hem met een klein wieltje aan de zijkant, omdat met een touchscreen je vinger de hele tijd het scherm blokkeert.

iPhone 6 Plus

Ook werden er vanavond twee nieuwe iPhones gepresenteerd: de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. De toestellen zijn groter dan de iPhones die je gewend bent. De één is 4,7 inch, de andere 5,5 inch. Als je kijkt naar de smartphones van andere fabrikanten, dan zie je dat die de laatste jaren langzaam groter zijn geworden. "Ze volgen de markt", vindt onze techredacteur. "Net als bij de Apple Watch is Apple daarbij dus niet de trendsetter die het wel was na de introductie van de iPhone en de iPad."

Hype

Wat het vanavond ook zou worden: techliefhebbers, beleggers en fans waren in de ban van de presentatie. Reikhalzend werd uitgekeken naar het moment dat Apple met de nieuwe producten naar buiten kwam.

Het zou een grote aankondiging zijn. Tenminste, dat beweerde Apple zelf. Het is het bedrijf in ieder geval wel weer gelukt om een hype te creëren rondom het nieuwste product, nog voordat er überhaupt iets bekend was over het product zelf.

Mysterieuze witte bunker

Apple doet altijd erg geheimzinnig als het gaat om z'n presentaties. "De locatie van de aankondiging is extreem goed beveiligd zodat er geen enkele informatie naar buiten kan komen", zegt Elger.

Zo werden de producten vanavond aangekondigd in het Flint Center in Cupertino. Dat is hetzelfde gebouw als waar Steve Jobs dertig jaar geleden de eerste Macintosh liet zien. Naast het Flint Center liet Apple onderstaande enorme mysterieuze witte bunker neerzetten.

Niemand wist wat er zou gaan gebeuren in deze witte blokkendoos, en dat hield Apple graag ook zo. Elger: "Online speculeerde iedereen over de inhoud van deze bunker. Wat bleek? Uiteindelijk was het een demo-ruimte waar journalisten met de nieuwe producten kunnen spelen. Een beetje teleurstellend dus."

Verwachtingen

Het bedrijf komt al jaren begin september met een nieuwe iPhone en eerder kwamen al vage foto's online waarop een nieuwe versie van de telefoon te zien leek te zijn. Veel mensen dachten dan ook - terecht - dat Apple vanavond met een nieuwe iPhone zou komen. En de liefhebbers die hoopten op meerdere modellen kregen gelijk. Ook de roddels over een smartwatch bleken dus waar. Alleen de verwachte naam - de iWatch - bleek niet te kloppen. Dat is Apple Watch geworden.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl