NOS NieuwsAangepast

Jihadistengezin raakt uitkering kwijt

Minister Opstelten verdedigt het voorstel van het kabinet om hem de bevoegdheid te geven het Nederlanderschap van vermoedelijke jihadisten in te trekken. In een toelichting, op verzoek van de Tweede Kamer, wijst hij erop dat de betreffende persoon altijd nog bij een rechter in beroep kan gaan tegen het besluit.

Het Nederlanderschap wordt alleen ingetrokken bij "deelname aan een internationaal of Europees gesignaleerde terroristische organisatie". De AIVD en andere bronnen leveren deze informatie aan het ministerie. Belangrijkste voordeel daarvan is volgens Opstelten dat de verdachte Nederland in ieder geval niet meer in kan.

Ook komt in de wet te staan dat uitkeringen van jihadisten en hun eventuele gezinnen in meer gevallen direct worden beëindigd. Dan kan bijvoorbeeld de kinderbijslag direct worden stopgezet zelfs als alleen de vader of de moeder van het kind vertrekt.

Ontevreden

Met name CDA-leider Buma en D66-leider Pechtold waren ontevreden over de juridische uitleg van Opstelten in het jihaddebat van vorige week. De minister wijst erop dat de Kamer nog voldoende de tijd heeft om kritiek te leveren. "Ik stel voor dat we de inhoudelijke discussie over het wetsvoorstel voeren als het wetsvoorstel bij uw Kamer is ingediend."

De minister legt zich neer bij het feit dat er geen Kamermeerderheid is voor het opslaan van meer reisgegevens. In plaats daarvan breidt Opstelten de technische mogelijkheden uit binnen de bestaande wetgeving.

Politie en Justitie

Het Openbaar Ministerie krijgt de mogelijkheid 'geautomatiseerd' bij douane en marechaussee uitreisinformatie over vermoedelijke jihadgangers op te vragen. Het Openbaar Ministerie krijgt daarvoor uitbreiding met vijf officieren van justitie.

De Nationale Politie richt een "Nationale Staf Grootschalig en Bijzonder Politieoptreden" op en maakt tien man vrij, speciaal voor onderzoek naar vertrokken en teruggekeerde jihadgangers.

De Kamer stemt morgen over de aanpak van jihadisten. Naar verwachting is er voldoende steun voor de voorstellen van het kabinet en kan de voorbereiding van de nieuwe wetten beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl