NOS NieuwsAangepast

Hollandse aanpak Parkinson in VS

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

De grootste Amerikaanse zorgaanbieder gaat patiënten met Parkinson behandelen volgens een Nederlandse methode. Vandaag worden daarvoor de contracten ondertekend. Een delegatie van het concern, Kaiser Permanente, was eind vorig jaar in Nederland en maakte tijdens een werkbezoek kennis met ParkinsonNet.

Dat is een netwerk van mensen die Parkinson-patiënten behandelen en verzorgen. Het ontstond in 2005 en is een initiatief van hoogleraar Bas Bloem van het Radboudumc in Nijmegen. ParkinsonNet is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een samenwerkingsverband waarbij in het hele land tweeduizend artsen en therapeuten zijn aangesloten.

Kaiser Permanente is de zorgverzekeraar van negen miljoen Amerikanen, maar het is ook een zorgaanbieder. Het bedrijf is vooral in Californië actief en heeft 17.000 zorgverleners in dienst. "Ze hebben ParkinsonNet er als enige project uitgepikt", vertelt een trotse Bas Bloem.

"In de loop van dit jaar zijn er gesprekken en vandaag worden de contracten ondertekend. Ze kopen het recht om onze aanpak te kopiëren en we hebben een samenwerkingsverband met Kaiser Permanente gesloten."

Financiering

Bloem is heel nieuwsgierig hoe snel Kaiser Permanente ParkinsonNet gaat gebruiken. "Omdat zij hun eigen ziekenhuizen en gezondheidscentra hebben, zal dat veel makkelijker gaan dan hier."

In Nederland is een driejarige proef die werd betaald door de zorgverzekeraars inmiddels afgelopen. Er is nog geen permanente financiering voor ParkinsonNet. Bloem: "Dat komt omdat wij met het netwerk in de eerste lijn zorg geven, in gewone ziekenhuizen, in academische ziekenhuizen en ook bij mensen thuis. Dat wordt allemaal uit andere potjes betaald."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl