NOS NieuwsAangepast

"Arrestatie Huizen was heksenjacht"

De arrestatie van jihadverdachten in Huizen en de uithuisplaatsing van hun kinderen was schokkend en het gevolg van een politieke hype. Dat zegt advocaat Lou van Leer die het gezin bijstaat waarvan de vader nog vastzit. De moeder kwam afgelopen donderdag al vrij en vandaag kreeg zij haar vijf uit huis geplaatste kinderen terug.

"Dit is echt schokkend, een heksenjacht," zegt Van Leer. Volgens de advocaat zijn er fouten gemaakt en heeft de rechter bij de uithuisplaatsing zich moeten baseren op foutieve informatie. Zo werd beweerd dat de kinderen een Nederlands en Marokkaans paspoort hebben, maar ze hebben alleen een Nederlands paspoort. Zonder dat paspoort konden ze niet reizen. Verder werd er gesteld dat de vader een broer had in Syrië waar het gezin naartoe wilde, maar ook dat klopt niet, zegt Van Leer.

"Politieke hype"

De advocaat zegt verder dat de vijf kinderen al zijn weggehaald bij de ouders voordat die werden gearresteerd. "De kinderen reizen niet op eigen gelegenheid af naar Syrië. Ze hadden ook opgevangen kunnen worden door opa en oma."

Van Leer denkt dat er sprake is van een politieke hype die is gericht op het voorkomen dat moslims naar Irak en Syrië gaan om mee te vechten voor een Islamitische Staat. "Kijk we pakken ze wel aan, het is makkelijk scoren."

De advocaat zegt dat het gezin niet van plan was om naar Syrië te gaan. Wel wil het gezin zich op termijn vestigen in een land waar ze zich beter thuis voelen in de gemeenschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl