NOS NieuwsAangepast

"Al 25.000 ontslagen in de zorg"

Meer dan 25.000 mensen in de zorg zijn hun vaste baan kwijtgeraakt sinds het sluiten van het zorgakkoord in april 2013. Van nog eens tienduizenden is het contract niet verlengd. Dat heeft vakbond FNV becijferd. De vakbond waarschuwt dat dit pas het begin is.

Door de hervormingen in de jeugdzorg, gehandicaptenzorg, thuiszorg en huishoudelijke zorg worden nog veel meer ontslagen verwacht. De vakbond gaat de aantallen vanaf woensdag bijhouden in een 'ontslagenteller'.

"Meer dan verwacht"

De vakbond verwacht dat het totale aantal ontslagen hoger zal uitvallen dan het kabinet verwacht. Het kabinet ging ervan uit dat door het zorgakkoord tussen 2013 en 2015 26.800 fulltime arbeidsplaatsen zouden verdwijnen. Dat zou neerkomen op ruim 40.000 banen.

In de teller van de FNV wordt overigens niet meegenomen of de ontslagen medewerkers opnieuw zijn ingehuurd.

Alarmerend

FNV-voorzitter Ton Heerts: "Het einde is nog lang niet in zicht. Iedere week komen er meer alarmerende berichten bij." Twee weken geleden werd bekend dat bij thuiszorgorganisatie Carinova 1000 medewerkers weg moeten.

Heerts: "De FNV vindt dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan deze oneindige golf van ontslagen. We moeten de noodzakelijke zorg en werkgelegenheid behouden voor de mensen die in de zorg werken en voor de mensen die er gebruik van maken. Het kabinet moet nu snel ingrijpen."

Woensdag wordt er in de Tweede Kamer gesproken over de toekomst van de langdurige zorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl