NOS NieuwsAangepast

Filmsector: brief tegen downloaden

Internetters die films downloaden uit illegale bronnen moeten in de toekomst een brief of mail krijgen waarin ze worden gewezen op hun gedrag. Dat willen partijen in de Nederlandse filmindustrie.

"De consument moet worden opgevoed. Die moet begrijpen dat het niet mag", zegt René van Turnhout, directeur van filmdistributeur Dutch Filmworks en voorzitter van branchevereniging NVPI Video. Hij zegt dat het illegaal downloaden in Nederland nog altijd toeneemt.

IP-adres

De filmindustrie wil naar eenzelfde model als in Groot-Brittannië en Denemarken. Daar heeft de overheid afspraken gemaakt met de filmindustrie en internetproviders. Er worden miljoenen brieven en mails verstuurd naar internetters van wie op basis van een IP-adres is geconstateerd dat ze uit illegale bron downloaden.

Volgens Van Turnhout kan zo'n mededeling er als volgt uitzien: "We hebben geconstateerd dat u geprobeerd hebt om films uit illegale bron te bekijken. Makers van films moeten ook hun geld verdienen om te kunnen leven. We verwijzen u naar de volgende legale alternatieven."

In Denemarken komt de mededeling meteen in beeld te staan als een gebruiker naar de site van bijvoorbeeld The Pirate Bay wil gaan.

Minder DVD's

Sinds een jaar is de Amerikaanse online videodienst Netflix in Nederland actief. Ook zijn er verschillende Nederlandse aanbieders bijgekomen zoals Videoland Unlimited en NLZiet. Toch krijgen die diensten nog te weinig abonnees om de dalende DVD- en Bluray-verkoop op te vangen.

De verkoop van die schijfjes daalt al jaren. En ook in de eerste helft van dit jaar zakte de verkoop met 30 procent vergeleken met een jaar eerder, blijkt uit cijfers van GfK.

Via software als Popcorn Time is film kijken zonder te betalen steeds gemakkelijker geworden. Binnen enkele klikken na installatie kan de internetter de nieuwste films zien. Volgens de makers van de applicatie staat Popcorn Time op 1,3 miljoen apparaten in Nederland.

Kamerdebat

De Tweede Kamer praat op 24 september met staatssecretaris Teeven van Justitie over illegaal downloaden. VVD-Kamerlid Van Wijngaarden heeft al Kamervragen gesteld om te polsen hoe Teeven tegen het Britse model aankijkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl