NOS NieuwsAangepast

Londen biedt Calais NAVO-hek aan

Het Britse kabinet wil de Franse stad Calais een hek cadeau doen. Dat is vorige week in Wales gebruikt om de deelnemers aan de NAVO-top te beschermen. Het is de bedoeling van de regering in Londen dat het hek rond de veerboothaven van Calais wordt geplaatst.

De stad Calais eiste vorige week nog dat de Britten meehelpen om illegale immigranten weg te houden bij de veerboten naar Engeland. Het hek dat er nu staat, houdt de illegalen niet tegen.

Dat bleek vorige week toen ruim tachtig illegalen over het hek klommen en de veerboot naar Dover bestormden. Dat laatste mislukte: de bemanning hield hen met brandslangen op afstand en haalde de laadklep op.

Hulp

De Britse minister voor Immigratie, James Brokenshire, schrijft in The Telegraph dat de Fransen zelf verantwoordelijk zijn voor de situatie in Calais, maar dat het bijna twintig kilometer lange en drie meter hoge NAVO-hek hen uit de problemen kan helpen.

De minister hoopt ook dat vrachtwagenchauffeurs en andere reizigers geen last meer hebben van de illegalen.

Sluiten haven

De burgemeester van Calais Natacha Bouchart dreigde vorige week dinsdag de haven te sluiten als Groot-Brittannië niet zou helpen bij een oplossing voor het vluchtelingenprobleem. "Dat zou illegaal zijn," zo erkende Bouchart, "maar ik eis vandaag een duidelijk gebaar van de Britten."

Ze zei daarbij te denken aan een financiële bijdrage voor de beveiliging van de haven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl