De Griekse economie trekt aan. Voor het eerst sinds 2008 verwacht het land weer groei. Dat zei premier Samaras in een toespraak voor de zakenwereld in Thessaloniki. Hij kondigde ook een belastingverlaging aan van 30 procent op stookolie, waarmee een extra belasting die de Grieken de afgelopen jaren moesten betalen, wordt teruggedraaid.

Samaras noemde met name "de succesvolle hervorming van de gezondheidszorg, de sociale zekerheid en het onderwijs." Dat succes is vooral te danken aan het inperken van buitensporige uitgaven en het bestrijden van fraude, zegt Samaras.

De minister van Financiën, Gikas Hardouvelis, lichtte toe dat de groei nog minimaal zal zijn, ongeveer 0,6 procent over heel 2014. Vooral de toeristische sector doet het beter dan verwacht. Ook keren buitenlandse investeerders weer terug naar Griekenland.

Vertrouwen

De Grieken krijgen langzaamaan weer vertrouwen en geven meer uit. Hardouvelis zei dat er hoop is dat de economie zich stabiliseert.

Griekenland was de afgelopen zes jaar afhankelijk van financiële steun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Tijdens de crisis is de productie met een kwart afgenomen. De werkloosheid liep op tot een recordhoogte van 27 procent. Nog steeds zijn 1,3 miljoen Grieken werkloos.

Volgens NOS-correspondent Conny Keessen is de aankondiging van premier Samaras er ook op gericht om de populariteit van zijn regering te vergroten en de Grieken na alle bezuinigingen weer wat hoop te geven. "Dat is nodig omdat de werkloosheid nog steeds hoog is. Er worden weinig banen gecreëerd en er zijn weinig substantiële investeringen."

Europese steun

Afgelopen week zijn er volgend Keessen besprekingen geweest met de trojka, bestaande uit de EU, het IMF en de ECB. Die geeft niet direct groen licht voor belastingverlichting, maar staat die toe als het geen problemen met de begroting oplevert. De regering kondigde eerder aan dat er weer een overschot op de begroting is.

Griekenland heeft nog één uitbetaling tegoed van de leningen uit het steunpakket. Daarna wordt gekeken of het land weer op eigen benen kan staan of dat er de komende jaren nog meer hulp nodig is.

STER reclame