NOS NieuwsAangepast

Aboutaleb: lever paspoort maar in

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam roept Nederlandse jihadgangers op hun paspoort bij hem te komen inleveren. "Als je de Nederlandse grondwet verwerpt door met IS mee te willen vechten, dan verwerp je ook het Nederlandse paspoort."

"Wees dan een vent en kom maandag om half negen je paspoort bij mij inleveren", zegt hij tegen de NOS.

"Maak je de keuze voor jihad, dan maak je duidelijk dat je niet in Nederland thuishoort. Lever dat paspoort dan maar in. Dan hoeven we in de Tweede Kamer ook geen strijd te leveren over wie er gelijk heeft."

"Geen verraders"

Aboutaleb schildert de keuze voor jihad af als verraad, maar dat maakt jihadgangers nog geen verraders, zegt hij.

"Pas als je de wapens direct tegen Nederland oppakt, zou die typering op zijn plaats zijn. Maar dit is een woordkwestie bij het afwijzen van een samenleving die intens en immens in je geïnvesteerd heeft."

Open brief

Vanochtend publiceerde Trouw een open brief van burgemeester Aboutaleb en de Rotterdamse wethouder Eerdmans, waarin ze stellen ze dat moslims die de jihad prediken niet alleen verraad plegen aan de kernwaarden van de democratie, maar ook aan hun grootouders.

"Die zijn destijds naar het vrije en tolerante Nederland gekomen of gevlucht om hun kinderen een goede toekomst te geven."

Aboutaleb en Eerdmans zijn ervan overtuigd dat verreweg de meeste moslims niets van de terreurorganisatie IS en de jihad moeten hebben. Maar juist zij moeten zich vaker laten horen. "Juist zij zouden een megafoon in de hand moeten nemen."

Haatpredikers

De Rotterdamse bestuurders prijzen de "repressieve maatregelen" die het kabinet onlangs presenteerde tegen het jihadisme. Maar naast de landelijke aanpak heeft volgens hen ook de lokale overheid een cruciale rol om radicalisering tijdig te signaleren en te voorkomen. Aboutaleb en Eerdmans stellen dat dat in Rotterdam al gebeurt, via een fijnmazig netwerk van religieuze instellingen, scholen, buurtagenten en zorgverleners.

Ze zeggen wel dat het Rotterdam ontbreekt aan juridische middelen om haatpredikers uit de VS en Groot-Brittannië tegen te houden. Zij hebben geen visum nodig en kunnen ongehinderd Nederland binnenkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl