NOS NieuwsAangepast

Wapens zwijgen in Oekraïne

In Oekraïne is het rustig gebleven, nadat de strijdende partijen gistermiddag een staakt-het-vuren hadden getekend. Naar wordt aangenomen wisselen het Oekraïense leger en de rebellen vandaag gevangenen uit. Het gaat in totaal om zo'n duizend gevangenen.

Ook wordt een Russisch transport met voedsel en medicijnen voor de bevolking van Donetsk verwacht.

Kort na het ingaan van het bestand, om 17.00 uur gistermiddag, werden nog enkele schoten gehoord nabij het rebellenbolwerk Donetsk. Ook vandaag beschuldigden de partijen elkaar over en weer van schietpartijen, maar er is geen sprake van grote schendingen.

Zware wapens

De strijdende partijen hebben ook afgesproken op korte termijn hun tanks en ander zwaar wapentuig terug te trekken uit de gevechtszone. Waarnemers van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) gaan naar de frontlinies om te controleren of dat inderdaad gebeurt.

De Oekraïense president Porosjenko wil nu snel verder overleggen met de rebellen over een oplossing van het conflict in het oosten van Oekraïne, dat aan zo'n 2600 mensen het leven heeft gekost. Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat hij een vredesplan heeft klaarliggen.

Maar de rebellen lieten kort na ondertekening van het akkoord gisteren weten dat ze vasthouden aan afscheiding van de pro-westerse regering in Kiev. Over de toekomstige status van Oost-Oekraïne is gisteren niets afgesproken.

Sancties

Ondanks het staakt-het-vuren besloot de EU gisteren nieuwe sancties op te leggen aan Rusland en enkele prominente Oekraïense separatisten.

Brussel liet weten dat die strafmaatregelen opgeschort kunnen worden als Rusland zijn militairen terugtrekt uit Oekraïne en het bestand respecteert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl