NOS NieuwsAangepast

Zieke Britse jongen naar Tsjechië

Het ernstig zieke Britse jongetje Ashya King, dat door zijn ouders uit het ziekenhuis was weggehaald, mag naar Tsjechië om behandeld te worden. Dat heeft de Britse rechter besloten.

Het jongetje van 5 jaar oud ligt momenteel in een ziekenhuis in het Spaanse Málaga. Zijn ouders hadden hem naar Spanje gebracht, nadat ze hem uit het Britse ziekenhuis hadden meegenomen.

De ouders zaten korte tijd in een Spaanse gevangenis. Ze waren gearresteerd op verzoek van de Britse justitie, op verdenking van verwaarlozing van hun kind.

Protonen

Ze werden vrijgelaten na uitgebreide protesten tegen hun arrestatie. Onder anderen de Britse vice-premier Clegg vond dat de ouders bij hun zieke kind moesten kunnen zijn.

Ashya heeft een hersentumor en heeft 24 uur per dag zorg nodig. Zijn vader en moeder willen met hem naar Tsjechië omdat hij daar in een ziekenhuis in Praag protonentherapie kan krijgen.

Die behandeling, die de groei van de hersentumor zou kunnen stoppen, wordt niet vergoed door het Britse ziekenfonds, NHS.

In Spanje hebben de ouders een huis, dat ze wilden verkopen om de therapie te betalen. Volgens het Britse Sky News hebben donateurs en een liefdadigheidsorganisatie genoeg geld toegezegd om alle kosten te dekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl