NOS NieuwsAangepast

Jihadist Amersfoort is Jermaine W.

De vader van het Amersfoortse gezin dat vermoedelijk op jihadreis is naar Syrië, is Jermaine W. Hij is de broer van Jason W., die een jarenlange celstraf uitzat voor betrokkenheid bij de Hofstadgroep, een terreurbeweging van radicale moslims.

Vandaag maakte de Amersfoortse burgemeester Bolsius bekend dat een gezin uit Amersfoort Nederland onlangs heeft verlaten, waarschijnlijk om zich aan te sluiten bij een jihadistische groepering.

Details over het gezin gaf Bolsius niet, maar volgens bronnen gaat het om Jermaine W. Hij werd in het verleden, net als zijn oudere broer, in verband gebracht met de Hofstadgroep.

Ayaan Hirsi Ali

De broers W. zijn tot de islam bekeerde zonen van een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder. Jermaine werd in oktober 2004 opgepakt, omdat collega's een briefje hadden gevonden met een plan voor een moord op Ayaan Hirsi Ali. Twee jaar later werd hij vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.

Jermaines broer Jason kwam vorig jaar mei vrij, nadat hij tweederde van zijn straf van dertien jaar had uitgezeten. Hij werd onder meer veroordeeld omdat hij in november 2004 een handgranaat naar politieagenten had gegooid. In de gevangenis nam hij naar eigen zeggen afstand van zijn radicale opvattingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl