NOS NieuwsAangepast

Partijen tekenen bestand in Minsk

Onderhandelaars zijn het in de Wit-Russische hoofdstad Minsk eens geworden over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Het bestand zou om 17.00 uur Nederlandse tijd ingaan. Het is niet duidelijk in hoeverre het wordt nageleefd.

De Oekraïense president Porosjenko droeg zijn strijdkrachten in het oosten van het land vanmiddag op om de wapens neer te leggen.

Ook de separatisten zegden toe zich aan het staakt-het-vuren te zullen houden. "Maar we blijven streven naar afscheiding van Kiev", verklaarde een rebellenleider uit Loegansk nadat het nieuws over het bestand bekend werd.

Twaalf punten

Volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), ook aanwezig bij het overleg in Minsk, bestaat de overeenkomst uit twaalf punten, waarvan de wapenstilstand het belangrijkst is.

Porosjenko verwacht dat het regeringsleger en de rebellen morgen krijgsgevangenen uitruilen. De regeringstroepen en de rebellenmilities handhaven hun posities in de regio. Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gaan de naleving van het bestand controleren.

De Russische president Poetin verwelkomt het bestand, zegt zijn woordvoerder. Poetin hoopt dat beide zijden zich aan de afspraken houden en in gesprek blijven tijdens de wapenstilstand.

Hevige gevechten

Intussen ging de strijd rond de havenstad Marioepol in het zuidoosten van Oekraïne vanmiddag nog in alle hevigheid verder.

De Oekraïense militairen probeerden de opmars van de rebellen naar Marioepol te stuiten. Berichten dat de separatisten al in de stad staan, worden door Kiev tegengesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl