NOS NieuwsAangepast

Maandag beslissing 'jihad-kinderen'

De kinderrechter beslist maandag over de voorlopige ondertoezichtstelling van de zes kinderen van twee 'jihadgezinnen' uit Huizen. Afgelopen weekend werden de kinderen uit huis geplaatst en door Bureau Jeugdzorg naar een veilig onderkomen gebracht.

De ouders worden vandaag door de Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg bijgepraat. Het gaat dan onder meer over een mogelijke hereniging met hun kinderen.

Advies

Bureau Jeugdzorg kan bepalen of de kinderen weer naar huis kunnen. Maar dat verandert niets aan de ondertoezichtstelling. Daar gaat Jeugdzorg niet over, dat is een taak voor de Raad voor de Kinderbescherming.

Als de kinderen weer naar huis kunnen, worden de gezinnen in de periode van de voorlopige ondertoezichtstelling begeleid door een gezinsvoogd.

Hoger beroep

Eén van de ouders zit nog altijd vast, de andere drie zijn vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie had om verlenging van de hechtenis gevraagd van alle vier omdat zij voorbereidingen zouden hebben getroffen voor het deelnemen aan terroristische activiteiten. Volgende week beslist het OM of het in hoger beroep gaat tegen de vrijlating van de drie.

Volgens de advocaat van het stel dat vandaag op vrije voeten is gekomen, is het scheiden van ouders en kinderen dramatisch verlopen. Ze wachten eerst de uitspraak van de kinderrechter af voordat ze verder met een reactie komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl