Iran heeft de Nederlands-Iraanse mensenrechtenactivist Abdullah al-Mansouri (69) vrijgelaten. Zijn zoon heeft dat bekendgemaakt aan het ANP. Na acht jaar cel is Mansouri nu terug in Nederland.

Mansouri werd in 2006 in Syrië aangehouden en uitgeleverd aan Iran. Dat land veroordeelde hem in 2007 ter dood wegens terroristische activiteiten. In 2009 werd zijn doodstraf omgezet in een jarenlange gevangenisstraf. De hoogte daarvan is onduidelijk, zegt correspondent Thomas Erdbrink in Iran.

Nederland drong bij Iran aan op een eerlijk proces en probeerde toegang tot Mansouri te krijgen. Iran zag Mansouri als een Iraniër en wilde hem in Iran berechten. Nederland kon hierdoor niet veel voor hem doen. Wel voerde Amnesty actie voor hem.

Onderscheiden

Mansouri was voorzitter van de Ahwaz Liberation Organisation (ALO), die streeft naar een zelfstandige staat voor een Arabische minderheid in het olierijke zuidwesten van Iran. Volgens Amnesty International worden de Ahwazi Arabieren door de Perzische meerderheid onderdrukt.

In 1988 vluchtte hij naar Nederland, waar hij een vluchtelingenstatus kreeg en uiteindelijk een Nederlands paspoort. Met zijn vrouw en vier kinderen woonde hij in Limburg.

In Nederland zette Mansouri zich met de Amnestygroep Maastricht in voor de mensenrechten van minderheden in Iran. Hij werd hiervoor koninklijk onderscheiden als Lid van de Orde van Oranje Nassau.

STER reclame