NOS NieuwsAangepast

Lot 'jihadgezinnen' Huizen onzeker

De mensen die vorige week vrijdag in Huizen zijn gearresteerd omdat ze met hun kinderen naar Syrië zouden willen vertrekken, gaan na hun vrijlating waarschijnlijk niet direct naar huis. Dat zei burgemeester Fons Hertog van Huizen vanavond tegen de gemeenteraad.

Een van de arrestanten wordt nog in hechtenis gehouden omdat er voldoende aanwijzingen zijn dat hij voorbereidingen had getroffen voor deelname aan terroristische activiteiten. De anderen zijn niet langer verdacht en komen morgen rond het middaguur vrij.

De burgemeester wil met de advocaten overleggen hoe het verder gaat. Of ze terug naar huis kunnen, hangt onder meer af van de sfeer in de buurt.

Kinderen

Hertog zegt geen antwoord te kunnen geven over het lot van de kinderen. Het is niet de burgemeester, maar de Raad voor de Kinderbescherming die daarover beslist. Die heeft er ook voor gekozen om de kinderen niet bij familieleden te plaatsen, maar in een neutrale omgeving.

De Raad voor de Kinderbescherming zal samen met de kinderrechter beslissen of en wanneer de kinderen weer thuis kunnen gaan wonen.

Bezorgde burgers

De gemeenteraad van Huizen maakt zich zorgen over de situatie. "Wat betekent dit voor hun buren? Wat betekent het voor de niet-meer-verdachten zelf? En wat gaat er met de kinderen gebeuren?", vroeg VVD- fractievoorzitter Carel Bikkers aan de burgemeester.

Hij pleitte opnieuw voor een speciaal meldpunt in de gemeente voor bezorgde burgers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl