NOS NieuwsAangepast

"Moslims zijn op voorhand verdacht"

Door redacteur Reinalda Start

Veel Nederlandse moslims keken vandaag met argusogen naar het Kamerdebat over de aanpak van radicalisering. De maatregelen tegen jihadisten versterken bij moslims vaak het gevoel dat ze niet welkom zijn in Nederland en dat er met twee maten wordt gemeten.

Het Platform Bewust Moslim, een groep orthodoxe moslims uit Het Gooi, ziet de arrestatie van twee gezinnen uit Huizen als voorbeeld van de doorgeschoten aanpak van radicalisering. Het Platform roept via Facebook mensen op om vanavond naar de extra raadsvergadering in Huizen te gaan.

"Wij zijn benieuwd hoe de burgemeester deze overheidsterreur zal proberen goed te praten en welke partijen daadwerkelijk opkomen voor de rechten en belangen van de burgers in het algemeen en de moslims in het bijzonder", aldus het platform.

Niet controleerbaar

Het steekt de leden van het platform vooral dat de kinderen op "ruwe wijze zijn weggetrokken" bij hun ouders. De woordvoerder van het platform, die zich Abu Hafs noemt, wil van burgemeester Hertog weten waarom de kinderen niet zijn ondergebracht bij hun grootouders, die vlakbij wonen.

Op de site zegt het platform daarover: "Welkom in de nieuwe orde, beste moslim. Een orde waarin je kunt worden opgepakt, vastgezet en ontdaan worden van jouw kinderen omdat de inlichtingendienst op een niet-controleerbare manier het 'vermoeden' en een 'aanwijzing' heeft dat je wilt reizen naar het Midden-Oosten."

Klassenjustitie

Nourdin El Ouali van de Rotterdamse lokale partij Nida (twee zetels in de raad) spreekt van klassenjustitie als het om moslims gaat. "Moslims zijn op voorhand verdacht, ze kunnen op voorhand worden vastgezet tot het tegendeel is bewezen. Dat is rechtsongelijkheid", zegt hij.

Bij jonge moslims oogst El Ouali veel bewondering vanwege de manier waarop hij het debat zoekt over de positie van moslims in Nederland. Een demonstratie van El Ouali tegen de aanvallen van Israël op Gaza trok deze zomer 10.000 demonstranten.

Schouder aan schouder

De Rotterdammer heeft stevige kritiek op het Nederlandse anti-radicaliseringsbeleid. Hij vindt zeker dat er een debat moet worden gevoerd over radicaliserende moslims, maar het instellen van een 'gedachtenpolitie' - waarbij ook het verheerlijken van geweld strafbaar wordt - gaat hem veel te ver.

"We moeten schouder aan schouder optrekken", zegt El Ouali. "Angst bestrijd je niet met angst; extremisme bestrijd je niet met extreme maatregelen." Volgens hem leiden die maatregelen er juist toe dat jongeren zich steeds minder onderdeel voelen van de maatschappij.

"Zij geloven steeds minder in de democratie. Dat geldt voor veel moslims en dat leidt bij een hele kleine minderheid tot revolutionaire en barbaarse interpretaties van de islam", constateert El Ouali.

Beangstigend

Ook het idee van een 'kliklijn', waar mensen radicalisering kunnen melden, valt bij veel moslims verkeerd. "Daarmee zet je een hele groep moslims weg", zegt Mohammed Ghay, voormalig jongerenwerker in de Haagse Schilderswijk.

Zelf heeft hij wel eens met Meld Misdaad Anoniem gebeld, maar een kliklijn voor uitsluitend moslims gaat hem veel te ver. "Voor mij zijn die maatregelen beangstigend. Het voelt als klassenjustitie en een dubbele standaard als je moslims anders behandelt dan andere Nederlanders."

Ook het intrekken van paspoorten leidt tot ongelijkheid, zegt Ghay. Hij wijst op de arrestatie van twee IS-aanhangers in de Schilderswijk. De ene heeft een Marokkaanse achtergrond, waardoor zijn Nederlandse paspoort kan worden afgenomen. De andere, een bekeerling, heeft alleen een Nederlands paspoort en kan dat dus niet kwijtraken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl