NOS NieuwsAangepast

14-procent-bijtelling verdwijnt

Het belastingvoordeel voor zuinige lease-auto's verdwijnt in zijn huidige vorm. Op 1 januari 2016 wordt de 14-procent-bijtelling afgeschaft en vervangen door een soberder regeling. Meerdere bronnen melden dat daar afspraken over zijn gemaakt.

De bijtelling is een percentage van de waarde van de lease-auto, dat wordt opgeteld bij het salaris waar belasting over wordt betaald. Op deze manier betalen automobilisten voor het voordeel dat ze genieten door privégebruik van de auto.

Groener

De 14-procent-categorie werd door de overheid ingesteld om mensen te stimuleren 'groenere' auto's te kiezen. Het leidde de afgelopen jaren tot een run op auto's met een -op papier- lage CO2-uitstoot. Voor modellen met een bijtelling van 20 of 25 procent is amper nog belangstelling. De overheid loopt daardoor veel belastinggeld mis.

Het kabinet zet nu het mes in de belastingvoordelen. De details van het versoberingspakket worden rond Prinsjesdag bekendgemaakt. Omdat veel lease-contracten meerdere jaren lopen zal de schatkist niet meteen volledig profiteren van de maatregel.

Test

In mei bleek uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer dat het subsidiëren van milieuvriendelijke auto's sinds 2007 vijf miljard euro heeft gekost. Volgens de rekenkamer is de CO2-besparing bovendien veel minder dan verwacht.

De test waaruit blijkt hoeveel CO2-uitstoot een auto heeft, is verouderd en makkelijk te beïnvloeden door de autofabrikanten. Ze plakken bijvoorbeeld roosters af en monteren speciale banden, waardoor de auto zuiniger uit de test komt dan hij in dagelijks gebruik is. Er komt een nieuwe Europese testcyclus, maar die is pas over enkele jaren klaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl