NOS NieuwsAangepast

NAVO wil hulpvraag Irak overwegen

NAVO-chef Rasmussen zegt dat het bondgenootschap serieus zal overwegen om Irak te helpen bij het bestrijden van de terreurbeweging Islamitische Staat, mocht het land daarom vragen. Volgens hem heeft de internationale gemeenschap de plicht om de opmars van IS in Syrië en Irak een halt toe te roepen.

Rasmussen is vandaag en morgen in Wales voor de NAVO-top. Op de agenda van de 28 leiders van de NAVO-lidstaten staan onder meer de Russische inmenging in Oekraïne, de opmars van IS en de situatie in Afghanistan. Ook de Oekraïense president Porosjenko is uitgenodigd voor de top.

Wake-upcall

Tijdens een bijeenkomst van toekomstige leiders voorafgaand aan de NAVO-top noemde Rasmussen vanochtend de Russische agressie in Oekraïne een wake-upcall. "Het herinnert ons eraan dat onze vrijheid, veiligheid en welvaart niet vanzelfsprekend zijn."

Ook noemde hij de "cruciale top" een mogelijkheid om de trend van bezuinigen op defensie te keren. Hij riep op om de kosten van de verdediging eerlijker te verdelen onder de leden van het bondgenootschap. Iets waar de Britse premier Cameron en de Amerikaanse president Obama ook al langer op aandringen.

Meer geld naar defensie

In een gezamenlijke verklaring schrijven zij dat Groot-Brittannië en de Verenigde Staten twee van de slechts vier NAVO-landen zijn die 2 procent van hun bbp besteden aan Defensie. Ze roepen de andere leden op om zo snel mogelijk ook meer uit te geven aan defensie.

Dat geld moet volgens de twee leiders onder meer gebruikt worden voor het opzetten van een multinationale 'flitsmacht' waarin alle onderdelen van de krijgsmacht zijn vertegenwoordigd. Dat moet volgens de twee leiders ook duidelijk maken aan de Russen dat de NAVO altijd achter artikel-5 blijft staan. Dat betekent dat een aanval op een lidstaat zal worden opgevat als een aanval op alle lidstaten.

Ook Nederland gaat volgens minister Hennis een bijdrage leveren aan die flitsmacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl