NOS NieuwsAangepast

Megafabriek Tesla in Nevada

Tesla, fabrikant van elektrische auto's, gaat in de Amerikaanse staat Nevada een megafabriek van 5 miljard dollar bouwen. De fabriek gaat accu's produceren voor een nieuwe, goedkopere elektrische auto.

Tesla maakt nu alleen het luxe Model S, waarvan de goedkoopste versie rond de 70.000 euro kost. Dit jaar zijn daarvan in Nederland 667 exemplaren verkocht. Daarmee is het de best verkochte volledig elektrische auto.

Middenklasser

In 2017 wil Tesla de middenklasser Model 3 op de markt brengen, voor ongeveer de helft van de prijs van de Model S. Het bedrijf verwacht er veel van en denkt daarom een fabriek nodig te hebben die op zeer grote schaal batterijen kan produceren.

Vier andere Amerikaanse staten, Californië, Texas, Arizona en New Mexico, waren ook in de race voor de fabriek. Met de komst zijn zo'n 6.500 banen gemoeid. Naar verluidt krijgt Tesla zo'n half miljard dollar aan belastingvoordelen om de fabriek in Nevada te vestigen. De accufabriek komt bij de gokstad Reno te staan en is relatief dicht bij de autofabriek van Tesla, in de buurt van San Francisco.

In Tilburg heeft Tesla sinds een jaar een assemblagecentrum, waar de Model S-auto's voor de Europese markt rijklaar worden gemaakt.

Elon Musk

Tesla wordt geleid door de kleurrijke ondernemer Elon Musk. Onlangs maakte hij bekend dat andere bedrijven vrij zijn om de patenten van Tesla te gebruiken. Musk is ook actief in de ruimtevaart, met zijn bedrijf SpaceX. Hij was ook een van de oprichters van betaalbedrijf Paypal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl